Понеделник, 2022-05-16, 5:41 PM
Начало ИТ практики за ученици Регистрация Вход Добре дошли Guest | RSS
Меню

Регистрация

Търсене

Календар
«  Май 2022  »
НдПнВтСрЧтПтСб
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031Проект “ИТ практики за ученици” (trainIT)

ПО КЛЮЧОВА ДЕЙНОСТ 1 “ОБРАЗОВАТЕЛНА МОБИЛНОСТ ЗА ГРАЖДАНИ” НА ПРОГРАМА “ЕРАЗЪМ+”

НАЦИОНАЛЕН КОНСОРЦИУМ В ОБЛАСТТА НА ПОО:

 • КООРДИНАТОР: „Атина Консултинг“ ЕООД
 • ПАРТНЬОРИ: ПГЕЕ- гр. Пловдив, ПТГ „Н. Й. Вапцаров” - гр. Враца, ПТГ "Цар Симеон Велики"- Търговище
 • ЧУЖДЕСТРАНЕН ПАРТНЬОР: Euroform RFS, Италия.

Двуседмичен стаж във фирми, свързан с аналогова и цифрова схемотехника, проектиране на ел.схеми с приложен софтуер, CAD системи.

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ: 01.09.2017 - 01.09.2018

Проектът цели надграждане на уменията на ученици от професионални гимназии, обучаващи се в паралелките по компютърни системи и технологии и микропроцесорна техника, посредством практики на реални работни места в чужбина в ИКТ компании. Реализираната образователна мобилност се удостоверява със сертификат и може да се признае за производствена практика на учениците. Обучаемите повишават знанията и уменията си, увеличават шансовете си за професионална реализация в областта на ИКТ.

При провеждане на практиката присъстват придружаващи лица от професионалните гимназии, които да обменят опит и идеи за актуализиране на учебните програми на изпращащите гимназии.

Обединението в консорциум на професионални гимназии и частна компания цели, от една страна, облекчаване на процеса по планиране, координация, организация и изпълнение, включително мониторинг и отчитане, както и намаляване на финансовия риск за участващите гимназии, а от друга, заедно със създаването на контакти с приемащата организация и компании в чужбина, изграждане на по-тесни връзки между професионалното образование и бизнеса.

Консорциумът цели постигане на високо качество на управлението и изпълнението на проекта съобразно компетентностите, опита и отговорностите на всяка една от участващите организации.

УЧАСТНИЦИ В МОБИЛНОСТТА: Обучаеми (ученици) в 11 клас от участващите професионални гимназии.

Общ брой на обучаеми около 27 (според капацитета и съгласно договореностите) и придружаващи лица (преподаватели по информационни технологии), по едно от всяка участваща професионална гимназия.


ДОКУМЕНТИ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ НА УЧАСТНИЦИТЕ - УЧЕНИЦИ:

УКАЗАНИЯ

*По образец , https://europass.cedefop.europa.eu/bg/about

 

КЛАСИРАНЕ 

 


ДОКУМЕНТИ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ - ПРИДРУЖАВАЩ УЧИТЕЛ:

 1. Формуляр за кандидатстване по образец - docx 

СРОК ЗА ПОДАВАНЕ: 30.11.2017 г.


ПУБЛИКАЦИИ:


Проектът „TrainIT“ се осъществи от Национален консорциум в областта на професионалното образование и обучение (ПОО). Координатор на консорциума е Атина Консултинг, а чуждестранният партньор е Euroform RFS. Партньори в консорциума са три професионални гимназии по информационни и комуникационни технологии (ИКТ) от различни региони в България: Професионалната гимназия по електротехника и електроника - гр. Пловдив, Професионалната техническа гимназия "Цар Симеон Велики" - гр. Търговище, и Професионалната техническа гимназия "Н. Й. Вапцаров" - гр. Враца. По проекта се постигна надграждане на теоретичните знания, умения и компетенции на ученици от участващите гимназии посредством провеждане на двуседмични практически обучения на реални работни места в ИКТ компании в гр. Торино, Италия. Целевата група по проекта бяха 27 ученика от паралелките, обучаващи по специалностите “Техник на електронна техника” и “Техник на компютърни системи”, избрани въз основа на критериите за много добра базова подготовка в сферата на ИКТ, добро владеене на английски език, мотивираност за участие и желание за реализация. Мобилностите се осъществиха през м. април 2018 г. Обучаващите се се запознаха с цялостната дейност във фирмите и практикуваха на реални работни мяста, което допринесе за усъвършенстване и разширяване на техните професионални компетенции, повишаване на мотивацията им за активно участие в учебния процес и използване на възможностите за активно надграждане на знания и умения и учене през целия живот. Участниците подобриха езиковата си подготовка по английски език и затвърдиха знанията си в процеса на активно ползване на специфичната за ИКТ професиите терминология. Вследствие на образователната мобилност учениците придобиха професионални умения, дисциплина и способност за работа в екип, запознаха се с водещите тенденции, изисквания и критерии за качество в ИКТ сектора в Европа. Учениците придобиха реална представа за нуждите на бизнеса и условията на европейския пазар на труда и повишиха пригодността си за заетост. Двуседмичните мобилности в чужбина представляват и се признават за производствени практики от партньорските институции. Придружаващите учители по ИКТ придобиха непосредствен и разнообразен опит в ИКТ компаниите, което се отрази на повишаване на професионалните им и педагогически умения в сферата на практическото обучение, на подобряването на учебните подходи и програми в съответните училища.

Проектът допринесе за по-доброто качество на предоставяното ПОО, увеличаването на популярността и привлекателността на гимназиите като модерни, активни, проектноориентирани образователни институции, развитието на дуалното обучение и засилване на взаимовръзката обучение – практика – реализация на пазара на труда.

Категории
Проекти [75]
Състезания [118]
Прием [33]
Съобщения [90]
Традиции [51]

Анкета
Помогна ли Ви придобитата в ПТГ специалност при намиране на работа?
Total of answers: 87

Посетете
 • РУО - Търговище
 • Министерство на образованието и науката
 • Резултати от матурите
 • Регистър на дипломите за средно образование
 • ------------------------------
 • Държавна агенция за закрила на детето
 • Български червен кръст

 • Статистика

  Статистика онлайн: 1
  Гости: 1
  Потребители: 0

  Real Time Web Analytics


  Copyright PTG_Tg © 2022 Free website builderuCoz