Понеделник, 2022-05-16, 5:20 PM
Начало Мехатроника- дуална форма Регистрация Вход Добре дошли Guest | RSS
Меню

Регистрация

Търсене

Календар
«  Май 2022  »
НдПнВтСрЧтПтСб
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031Специалност:  „Мехатроника”

Професия: „Мехатроника”

Прием след VII клас

Дуална форма на обучение

/Обучение чрез работа в реална работна среда/

 

Какво представлява мехатрониката?

Мехатрониката е сравнително нова интердисциплинарна специалност, която в последните години усилено се преподава в различни професионални гимназии и над 90 университета. През последните 35-40 години във всички високоразвити индустриални страни се проявява голям интерес към машиностроителното производство и неговата автоматизация. В началото на 70-те години едновременно с масовото навлизане на промишлените роботи в японската индустриявъзниква и понятието Мехатроника.

Мехатрониката не е просто комбинация от съставляващите я дисциплини, а е взаимно проникване и сливане на механични, електронни и компютърни структури за реализиране на цялостен, функционално пълноценен продукт, наричан “мехатронен продукт”.

Тя е широкопрофилна специалност, която включва МЕХАника,елекТРОНика, информатИКА.

Приложение на мехатронните продукти:

Съвременното машинострое­не интегрира в себе си все повече електроника и автоматика във вид на сензори, актуатори /задвижващи механизъми, които преобразуват ротацията в транслация/ и компютри в разработваните уреди, машини и системи. Проектирането, производството и експлоатацията на мехатронни системи изисква нов технически  подход поради съвместното функциониране на компоненти от механиката, оптиката, оптоелектрониката, електротехниката и електрониката, характерно за тези системи. Намира приложение в:

- Автомобилостроене - ABS, ASR, системи за безопасност.

- Компютърна техника - принтери, скенери, CD, DVD, FDD, HDD.

- Битова техника - видеоплейъри, фотокамери, видеокамери, перални.

- Машиностроене – роботи и манипулатори.

- Медицинска техника - скенери, изкуствени човешки органи; микропомпи.

- Биомеханика - биороботи и др.

Защо да избера тази специалност?

Специалност „Мехатроника” е съобразена със световните тенденции в развитието на най-перспективните и иновативни области на техническите науки, защото съчетава методите на механиката, електрониката и информационните компютърни технологии за създаване на машини и роботи от ново поколение. Учениците придобиват знания и умения в областта на механиката, електрониката, микропроцесорната техника, информатиката и компютърното управление, които са неделима част от машините, уредите и системите във всички области на съвременното производство от офис и битова техника до автомобилостроене и медицинско оборудване. Обучението е организирано върху приоритетно използване на CAD/CAM/CAE системи и софтуери, което дава възможност за бързо адаптиране на кадрите към изискванията на пазара на труда в страната и чужбина.  Мехатрониците са сред първите десет най-търсени специалисти от фирмите в България, Европа и САЩ.

„Шише джам аутомотив” - Търговище вече заяви желание за съдействие в обучението на учениците, чрез предоставяне на база за практическо обучение в реална работна среда. Фирмата ще финансира обучението  им, а след завършване на образованието си те ще имат възможност за добра професионална реализация.

След успешно завършен 12 клас и положени държавни зрелостни изпити, учениците получават диплома за средно образование и трета степен на професионална квалификация„Мехатроника”.

ТИПОВ УЧЕБЕН ПЛАН НА СПЕЦИАЛНОСТТА

Категории
Проекти [75]
Състезания [118]
Прием [33]
Съобщения [90]
Традиции [51]

Анкета
Помогна ли Ви придобитата в ПТГ специалност при намиране на работа?
Total of answers: 87

Посетете
 • РУО - Търговище
 • Министерство на образованието и науката
 • Резултати от матурите
 • Регистър на дипломите за средно образование
 • ------------------------------
 • Държавна агенция за закрила на детето
 • Български червен кръст

 • Статистика

  Статистика онлайн: 1
  Гости: 1
  Потребители: 0

  Real Time Web Analytics


  Copyright PTG_Tg © 2022 Free website builderuCoz